HV društvo Herold

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Herold.si Novice Kongresi HV Kongres v Stuttgartu – poročilo

HV Kongres v Stuttgartu – poročilo

E-pošta natisni

Letos je zasedal XXIX. Mednarodni heraldični in genealoški kongres v Stuttgartu (XXIXe Congres International des Scienses Genealogiques et Heraldique – znan pod kratico ICGHS) od 12. do 18. septembra 2010.

 

Ti kongresi so bienalni. Tako sta bila zadGrb Pro Heraldicenja dva kongresa leta 2006 v St. Andrewsu na Škotskem in leta 2008 v Quebecu v Kanadi. Prihodnji kongres bo leta 2012 v Maastrichtu na Nizozemsko-Belgijski meji.

Kongres je bil organiziran na več lokacijah. Otvoritveni ceremonial je bil v Belem preddverju nekdanje kraljeve palače s pozdravnimi govori predsednika tokratnega XXXIX. kongresa, predsednika Dežele Baden-Würtenberg, predsednika deželne vlade, župana mesta Stuttgart, podpredsednika kongresa, čemur je sledila predaja kongresne heroldske palice novemu predsedstvu. Osrednja gostujoča osebnost kongresa je bil kralj Khoebaha Cornelius III., vladar enega izmed južnoafriških ljudstev. Sledili so pozdravni govori

nadžupana mesta Stuttgart, predsednika mednarodnega združenja rodoslovcev (genealogov), predsednik mednarodnega združenja grboslovcev (heraldikov), predsednika quebeškega kongresa, generalnega sekretarja quibeškega kongresa, predsednik XXVIII. Kongresa St. Andrews in generalnega sekretarja delfiškega gibanja. Med govori smo poslušali virtuozni trio flavte, violončela in klavirja z glasbenimi deli Haydna in Webra.

Kongresne dejavnosti so se odvijale v kongresnem centru Hotela Meridien v središču mesta. Slovesnosti v zvezi z gostiteljem, torej nemško ustanovo Pro Heraldica, gostom, južnoafriškim kraljem in mestom Stutgartom, so se odvijale v Nove galeriji, ne daleč od kongresnega centra. Zaradi prisotnosti in nastopa nadžupana mesta Stuttgart, nas je oblegala množična demonstracija mestnega prebivalstva, ščitila pa druga množica policije. Šlo je menda za rušenje železniške postaje, česar meščani ne dovolijo.Simbol kongresa

Pri vsakem večjem kongresu je vključen tudi celodnevni izlet. Ogledali smo si mesto Tübingen (Trubarjevo mesto) in zgodovinski, nekdanji cesarski dvor Hohenzolernov.

Kongresnih udeležencev iz vsega sveta je bilo preko 150, predavanj, ki pa niso vsa zapisana v programu pa 55. Uradno zastopanih je bilo 26 držav iz vsega sveta. Številne so bile nekatere evropske in ameriške delegacije. Za nas so bile zanimive delegacije sosednjih (»vzhodnih«) držav. Kot že običajno, tako so tudi na tokratnem kongresu Hrvaško zastopali trije udeleženci, uradno poslani delegati (Zagrebška univerza, Zgodovinski muzej in HV društvo). »Uradno« pomeni, da je stroške udeležencem kongresa plačala matična država. Češko, Slovaško in Poljsko so zastopali po trije uradni delegati, Bolgarijo in Makedonijo po eden, s tem, da je Srbijo zastopal delegat iz Makedonije. Madžarska je v tem istem času imela svoj lastni kongres. Srečali smo se tudi s črnogorskim predstavnikom, iz BIH pa ni bilo nikogar. Slovenijo je zastopal predstavnik Heraldično veksilološkega društva HEROLD podpisani (Valt Jurečič) s temo o heraldični prenovi (restituciji), ki je bila razdeljena tudi v natisu.Grb Društva Herold

Kongresna predavanja so se odvijala istočasno v dveh dvoranah in sicer v angleščini, nemščini in francoščini. Ker so se vrstila hkrati v različnih jezikih, ni bil mogoča udeležba na vseh zanimivih predavanjih. V takem primeru velja dogovor s predavateljem, da svoje predavanje pošlje interesentu kasneje. V rodoslovju so bile predstavljene zanimive teoretične študije iz tega področja pa tudi množica zgodovinskih raziskav v različnih, predvsem evropskih kulturah. Podobno je bilo s heraldičnimi temami. Za red na področju heraldičnega oblikovanja in predstavljanja sva se zavzemala heraldika iz Britanije in Slovenije. V vmesnih odmorih je bilo lepo poskrbljeno z različnimi pecivi in osvežilnimi napitki.

Za pot v Stuttgart in nazaj smo izkoristili ugodnosti Slovenskih železnic, saj obstaja neposredna linija Zagreb – Frankfurt. Vsakodnevne poti v Stuttgartu pa je omogočala mestna podzemna železnica.

V glavnem velja ugotovitev, da so današnji kongresi organizacijsko na višji stopnji, kot so bili še pred dvema desetletjema. To pa pomeni, da so tudi kotizacije (obvezni prispevki) mnogo višji. Ljubiteljsko organiziranih zasedanj ni več in tudi za nastanitev delegatov kongresi ne skrbijo več. Vsak si mora sam organizirati prevoz in nastanitev. Dvojica iz Slovenije sva imela srečo, da sva odkrila skoraj v samem centru mesta manjši, ugoden in zelo prijeten hotel s slovenskim osebjem.

Zaključni (gala dinner) večer je potekal v hotelu Maritim, v svečani dvorani preurejene nekdanje jahalne šole. Bil je nepozabni večer z izvrstno (moderno) kulinariko in z izbrano pijačo ter živo glasbo. V prijetnem ambientu so potekali sproščeni pogovori med vsemi udeleženci kongresa.

Priprave za vsak mednarodni (svetovni) kongres trajajo najmanj dve leti, ker je potrebna predhodno urediti tematska in finančna vprašanja.

 

Iskalnilk